De crisiscel van Sint-Lievens-Houtem heeft beslist om vanaf vrijdag 16u alles van sport dicht te doen in onze gemeente omwille van de dramatische Covid-cijfers. 

Bijgevolg trekken wij ook onze conclusies en lasten ALLE trainingen af tot nader order.

Keep safe en respecteer de regels aub.

Hopelijk gaan we snel naar een afvlakking van de curve en daarna een daling, wat nu nog absoluut het geval niet is..

Op zondag 25 oktober vond te Lokeren het danexamen plaats onder strikte Corona-maatregelen zonder publiek, zonder trainer voor de seniors, met mondmasker, met onderlinge afstand, ontsmetting van de handen, enz..

In deze moeilijke tijden zijn wij dan ook verheugd dat 4 leden die gestart zijn bij de jeugd doorstoten naar 1ste dan junior black belt op 15-jarige leeftijd.  

Het examen begon om 10u en bestond uit volgende onderdelen: tuls, 3-steps, 2-steps, 1-steps, hosinsul, sparring (zonder contact), breektesten en tenslotte theorie.

De totale duurtijd was meer dan 3 uur en was dan ook zenuwslopend, maar de eerste grote horde, nl. 4 tuls lopen is zonder onoverkomelijke problemen genomen door Nikki, Sienna, Stiene en Xena.

Zij werden gedurende een jaar voorbereid op dit examen en trainden ook verder sinds de lockdown van maart onder begeleiding van sabum Stefan.

Desondanks dat ze alle vier in quarantaine gezeten hebben en er eentje besmet geweest is, hebben zij wonderwel hun danexamen kunnen afleggen met als fantastisch resultaat dat we 4 zwarte gordels bij hebben nu..

Dikke proficiat aan Stiene Bunneghem, Xena Van Asselt, Sienna Hendrickx en Nikki Longeval die een zeer goed niveau laten zien hebben op hun examen tot grote tevredenheid van de examenjury.

De examenjury bestond uit grand master Frank Vanberghen 9ste dan, master Annick Van Driessche 7ste dan, master Virginia Dionisi 7ste dan en nationaal coach Yves Pollefeyt 6de dan.

Ik ben negatief getest op Corona, maar zit nog in quarantaine tem woensdag. Dwz dat er geen gevaar geweest is voor de Tijgers (5-7j) en de Leeuwen (8-10j) op de training vanuit het oogpunt van de trainer.

Met Sophie, onze secretaris gaat het ondertussen beter na een paar dagen hoofdpijn en spierpijn. Ze is wel nog heel moe wat één van de symptomen is van Corona.

Onze dochter Sienna testte eveneens negatief, dus goed nieuws!

Ik laat nog weten of we de training op donderdag (Leeuwen) en op vrijdag (Tijgers) deze week hervatten of niet, want de cijfers in België zijn allesbehalve goed.  We overleggen met het bestuur en met de sportdienst wat we gaan doen, niet in het minst voor de +12-jarigen.  TBC

Nikki Longeval 1ste kup en in de running voor het danexamen samen met de andere 3 originals verloor vandaag nipt van zijn tegenstander uit Ukraïne in de Open World Cup (E-tournament). De uitslag was 3 tegen 2, wat betekent dat 2 scheidsrechters hem gewonnen gaven van de 5.  Nikki heeft een heel knappe prestatie neergezet in deze moeilijke Coronatijden.  Hij mag fier zijn op wat hij gedaan heeft, 2 voorrondes overleefd en telkens met 5-0 gewonnen.  Toppie!

De sportdienst start met een proefproject. Het is één van onze doelstellingen om de fysieke en mentale gezondheid van onze burgers te bevorderen. Met dit project richten we ons tot de burger die overdag meer tijd heeft dan ’s avonds (niet enkel de senioren). Niet iedereen van jullie richt zich rechtstreeks tot deze doelgroep, maar die hebben dan misschien ouders die wel tot onze doelgroep behoren.

We hebben lokaal enkele ervaren lesgevers gevonden die op weekbasis laagdrempelige sport zullen aanbieden. Samen met het bestaande aanbod van “fifty fit” willen we tot een dagelijks sportaanbod komen. We willen met dit proefproject in november en december aftoetsen of hier een publiek voor is. Als dit aanslaat, maken we hier een jaarwerking van.

We beseffen dat we hier met een relatief kwetsbare groep te maken hebben, maar het zijn telkens bewegingsvormen die individueel gebeuren en volledig corona-proof kunnen uitgevoerd worden. Net nu komt Sportvlaanderen met een promo filmpje om de senioren te stimuleren om terug aan sport te doen (https://www.facebook.com/watch/?v=359098188547617). We beseffen dat het dubbel is, maar zeker door corona moeten we hen stimuleren om buiten te komen, te bewegen en de sociale contacten, die zo belangrijk zijn voor hen, terug op te starten.

Mogen we vragen de flyer in bijlage (met of zonder uitleg) door sturen naar uw leden?

Met vriendelijke groeten

Bart De Keyser
Sportdienst Sint-Lievens-Houtem
Sportfunctionaris
053 60 72 34
0498 25 92 28

Nikki Longeval wint de tweede ronde met 5-0 van de Open World Cup (E-tournament) in deze Coronatijden en staat in de 16de finales.  Sterk! Heel sterk.. In de 16de finale is zijn tegenstander van Ukraïne.. We blijven supporteren (en coachen) van onze Nikki..

Vandaag vindt de 2de ronde plaats voor Nikki Longeval van het Open World Cup Tournament.  Zijn tegenstander is deze keer van Argentinië.. Hup hup Belgium, hup hup Nikki!!

Ook goed nieuws in deze Coronatijden.. Nikki wint in de eerste ronde van zijn tegenstander uit Uruguay met 4-1! Morgen moet hij zijn 2de video binnensturen voor de 2de ronde.  Veel succes gewenst en we duimen met heOpslaan & Sluitenm!!

De huidige ontwikkeling van de pandemie is bijzonder zorgwekkend; het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens zit in stijgende lijn. Om een algemene lockdown te vermijden, heeft het Overlegcomité, na kennis te hebben genomen van een advies van CELEVAL, een reeks verstrengingen beslist.

  • Nauwe contacten: beperking tot maximum 3 nauwe contacten per maand. Een nauw contact is een contact dichter dan anderhalve meter zonder mondmasker.
  • Privé-bijeenkomsten thuis: maximum 4 personen, met respecteren veilige afstand of mondmasker indien niet mogelijk
  • Cafés, kantines en andere drankmogelijkheden: maximum 4 personen per tafel, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen
  • Niet-georganiseerde samenscholingen buiten: maximaal 4 personen, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen
  • Sluitingsuur cafés: 23.00 uur
  • Extra inspanningen op het vlak van sensibilisering en handhaving opdat deze maatregelen overal worden toegepast.
  • Telewerk sterk aanbevolen, meerdere dagen per week

Wanneer mag je niet sporten? Ziekte (verkoudheid, koorts, buikpijn, …)

Je sport beter niet:

als je je in het algemeen slecht voelt (malaise)
als je (ergens) pijn hebt
als je pijnstillers moet nemen (bij voorkeur enkel op voorschrift!)
als je koorts hebt
Lichaamsbeweging of sport met een chronische ziekte kan wel en is vaak zelfs heilzaam, op voorwaarde dat je het in overleg met je arts doet. Maar het is niet mogelijk een onbehandeld spier- of gewrichtsprobleem, een flinke verkoudheid, griep, keelontsteking, pijn op de borst of een andere acute medische aandoening “weg te sporten”. Aanvankelijk kan dat nochtans zo lijken, doordat hormonale effecten van inspanning je ziektesymptomen soms tijdelijk maskeren; maar achteraf krijg je de rekening alsnog gepresenteerd, met een ziektetoeslag erbovenop. Ziek sporten beperkt bovendien je concentratie- en coördinatievermogen, wat je risico op een blessure verhoogt.

 

Hoewel gezond sporten je afweer op de lange termijn versterkt, kan een zware inspanning of een intensieve trainingsperiode je afweer tijdelijk juist onder druk zetten, onder meer doordat hevige inspanning vaak microscopische (subklinische) spierschade veroorzaakt die met ontstekingsreacties gepaard gaat. Voor iemand die gezond is en genoeg rust, kan dat geen kwaad, maar dat ligt anders als je al iets anders onder de leden hebt. Zo zijn er steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen dat sporten met koorts of kort na een koortsperiode ronduit gevaarlijk kan zijn. Je loopt dan het risico dat een relatief banale virale infectie de hartspier aantast en myocarditis veroorzaakt, wat desastreuze gevolgen kan hebben. Hoe groot dat risico is, staat nog niet vast, maar uit voorzorg raden we sporten en andere vormen van matige tot intensieve lichaamsbeweging af tijdens koortsdagen plús een even groot aantal koortsvrije dagen. Dus als je 3 dagen koorts hebt gehad, dan mag je pas na 3 koortsvrije dagen (op dag 7 na de start van de koorts) opnieuw aan de slag.

 

Als je objectief géén koorts hebt en de symptomen zich beperken tot lichte spierstijfheid of tot het hoofd (met wat genies of gesnotter), dan kan lichte tot matige inspanning wellicht weinig kwaad en voel je je na afloop mogelijk zelfs beter.

 

Laat je zeker niet opjagen door de vrees om tijdens het uitzieken te veel van je conditie te verliezen. Als je ervoor regelmatig hebt getraind, dan daalt je prestatievermogen pas significant na enkele weken inactiviteit. Wellicht ben je in dat geval ook bij een arts geweest en kan die jou adviseren. In elk geval moet je na een periode zonder training (door welke oorzaak dan ook) je inspanningen weer geleidelijk opbouwen. Tracht eventueel conditieverlies dus niet in te halen door meteen vaker, langer of harder te gaan trainen. Mensen die niet naar hun lichaam (of hun arts) luisteren en ondanks manifeste ziekte gewoon doortrainen, lopen het risico maandenlang uit te vallen en het effect van al hun trainingsarbeid pas echt te verliezen.

Kalender

© 2020, website powered by Twizzit.com